PROP DE 6.000 INFANTS I JOVES D’ENTRE 9 I 16 ANYS,
PARTICIPEN EN ELS PREMIS:

18è PREMI DE LITERATURA «PROTAGONISTA JOVE»
 
9è PREMI DE LITERATURA INFANTIL «ATRAPALLIBRES»


Els premis que convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), els atorga el jurat de joves lectors més nombros de l’estat espanyol, prop de 6.000 infants i joves.
Aquest “Jove Jurat”es constitueix en el seu centre escolar o biblioteca, on defensen els seus candidats davant dels companys i, entre tots, decideixen el que consideren el millor llibre.
 
Les obres guanyadores han estat:
 
«PREMI PROTAGONISTA JOVE»
 
Categoria 13-14 anys
  • MARTIN, Patricia. Una de zombis. Estrella Polar
Categoria 15-16 anys
  • BURGAS, Àngel. Noel et busca. La Galera
«PREMI ATRAPALLIBRES»
 
Categoria 9 anys
  • CABEZA, Anna. El misteri de la tifa de gos abandonada. Bambú
Categoria 10 anys
  • CIRICI, David. Molsa. Edebé
Categoria 11-12 anys
  • LAWRENCE, Caroline. El cas dels bandits assassins. Trad. Joan Puntí. La Galera
RESUMS DELS LLIBRES

«18è PREMI DE LITERATURA PROTAGONISTA JOVE»
MARTIN, Patricia. Una de zombis. Estrella Polar


La Patrícia té quinze anys i s’ha quedat a casa amb l’única companyia del seu germà de vuit i no el suporta (sentiments que transmet obertament). Pel títol ja imaginàvem que el relat no anava ben bé de relacions familiars però ningú no ens havia advertit que en un tres i no res tant la Patrícia com el seu germà podrien tenir un zombi darrere el clatell, a l’escala de casa, pels racons més foscos de Barcelona i pels més il∙luminats!.
Alerta! Després de l’habitual fugida desesperada i els xiscles de rigor, disposeu‐vos a passar una bona estona amb una novella que atrapa des del primer instant on aflora una lectura àgil i entretinguda amb uns zombis un xic a la catalana, molt més propers, que els que ens presenten les pel∙lícules americanes.


 

 


 
BURGAS, Àngel. Noel et busca. La Galera
La sinopsi de la contraportada ens informa que l’Enric es desperta en un hospital. No recorda res. La policia el vigila i no sap en qui confiar. L’única alternativa que té és descobrir el seu passat a través dels records inconnexos que l’assalten. Només té del cert que algú el busca i que no sap si li convé que el trobin...
AFIRMEM: La narració està basada en fets reals. Burgas sap posar‐se a la pell de l’altre, tant si els personatges ens sedueixen com no. És un thriller inquietant, sense fissures, que manté en suspens i crea adicció.


 


 


«9è PREMI DE LITERATURA INFANTIL ATRAPALLIBRES»
 
CABEZA, Anna. El misteri de la tifa de gos abandonada. Bambú.

 

“Hi havia una vegada tres àvies que eren germanes i que es passaven moltes hores mirant serials a la televisió. Però jo les vaig apartar de tot allò… vull dir que vaig aconseguir que s’aixequessin del sofà, que deixessin de xerrar una estona i,
ara, totes tres resolen misteris molt importants. Jo les ajudo  en tot el que puc: em dic Marcel i tinc nou anys.“ Així comença aquest llibre, carregat de misteri, d’acció, d’humor i d’unes illustracions la mar de divertides. Una agulla de fer mitja, una paella, plantofes, perfums anestèsics, són les seves armes. Aconseguiran les Germanes Crostó que els lladres se surtin amb la seva?
 


CIRICI, David. Molsa. Edebé
 
 Un matí fred, mentre camina pel costat del riu, sent una miqueta l’olor de la Janika. S’aturar i ensuma bé; no vol que se li escapi. Corre per vere si la troba, lladra, busca i pensa que potser només és un record. Sempre endavant, excitat, ensumant amb el morro arran de terra a veure si trobava les passes de la seva Janika. Sentir la seva olor i no trobar‐la el posa trist. La Janika és la nena que havia viscut a casa seva. A la casa també hi havia un nen, un home que feia olor de fum i de tinta i una dona que feia olor de pastís de llimona. Però han passat moltes nits des de l’última vegada que va dormir als peus de la Janika. Als gossos no els agraden els petards però a ell no és que no li agradin, és que els odia perquè li recorden les bombes.
 
 


LAWRENCE, Caroline. El cas dels bandits assassins. Trad. Joan Puntí. Barcelona: La Galera, 2012.Som en temps de la conquesta de l’oest americà. Pinkerton és unjove supervivent incapaç de saber distingir allò que hi ha al darrere de les faccions dels rostres de les persones amb qui parla i també té dificultats per expressar allò que sent. La seva vida no ha estat gens fàcil, els seus pares adoptius acaben de ser assassinats i ara ha de fugir perquè és propietari del document que els assassins busquen. A Virginia City, ciutat on tothom vol ser ric a qualsevol preu, la lluita per la vida serà dura però comptarà amb l’ajuda de persones com el periodista Sam Clemens –nom real de l’escriptor Mark Twain ‐ per tirar endavant. La seva sagacitat i instint de supervivència faran de Pinkerton un bon detectiu en un món sense llei. Una lectura trepidant a ritme dels millors westerns.