L’Institut Montbui i la biblioteca municipal de Montbui col•laboren fomentant la lectura entre els joves.


L’INS Montbui i la Biblioteca municipal col·laboren enguany en el 18è Premi de Literatura Protagonista Jove i en el 9è Premi de Literatura Infantil Atrapallibres que convoca anualment el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Una comissió d’experts en literatura per a joves ha seleccionat un seguit de llibres infantils i juvenils que han estat publicats entre el juliol de 2012 i el juny de 2013 a Catalunya. Els joves que hi participen han de llegir-se els llibres seleccionats corresponents al seu grup d’edat i, un cop finalitzades les lectures, es constitueixen com a jurat dins del centre, i entre tots han d’anomenar el millor llibre. Un total de 44 nois i noies de 12 a 16 anys s’han inscrit per participar-hi: 25 alumnes de 1r d’ESO, 11 alumnes de 2n d’ESO, 7 alumnes de 3r d’ESO, i 1 alumne de Batxillerat. La participació en aquest premi està inclòs dins el Pla Lector del centre i en el Pla d’acció 2013 de la Biblioteca.
La finalitat d’ambdós centres és unir esforços per fomentar la lectura d’imaginació entre els joves. Es pretén que la veu dels joves es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca. Un cop reunides les votacions dels diferents centres de Catalunya que hi participen es farà públic el veredicte, i els autors i editors guanyadors dels llibre rebran una distinció. Així mateix, tots els centres inscrits rebran un diploma i participaran en el sorteig de dos lots de llibres. Per tal de compensar l’esforç dels alumnes inscrits de Montbui, durant la festa de final de curs, rebran un diploma i un petit obsequi. 
D’altra banda, la Biblioteca municipal, seguint amb l’objectiu de fomentar l’hàbit lector entre els joves, té en marxa des de l’any 2011 un club de lectura juvenil per a nois i noies de 14 i 15 anys, en el qual hi participen 8 alumnes de 3r i 4t d’ESO.