Montbui enllestirà la seva nova biblioteca el 2013 al complex Mont-ÀgoraEn el context econòmic actual, el projecte d'ubicar-hi una escola de música queda en suspens. L'ajuntament vol plantejar a la Generalitat que l'escola García Lorca -situada al costat del Mont-Àgora- utilitzi alguns espais del complex per evitar tenir aules en barracons.

Aquest dijous al migdia ha tingut lloc una visita a les obres de la segona fase del futur Centre Cultural Mont-Àgora, la gran aposta montbuienca en l’àmbit de la cultura, de la qual se n'inicia la segona fase d'obres després de tenir enllestida l'estructura del complex.

L’acte ha comptat amb la presència de les autoritats del municipi: l’alcalde Teo Romero, regidors de l’equip de govern i membres de tots els grups de l’oposició al consistori. Tanmateix han estat presents els arquitectes redactors del projecte Pere Puig i Manel Marín, així com també l’arquitecte municipal Àngel Balaguer i els equips tècnics del municipi, la directora de l’escola García Lorca, Montserrat Oliva i la directora de la Biblioteca de Montbui, Núria Rossell.

Aquesta segona fase permetrà completar un dels grans espais d’aquest centre, la Biblioteca Municipal. A més, també s’executarà la totalitat de la façana, el sistema de compartimentació de l’edifici i es faran els acabats, el condicionament i les instal•lacions de la Biblioteca Municipal. Aquesta actuació també contempla la urbanització de les voreres exteriors de l’edifici. En total, l’empresa Construccions Invisa (Byco) realitzarà les obres amb unes millores obtingudes en relació a la licitació del projecte de gairebé el 53 per cent. Com explicava l’alcalde Teo Romero “nosaltres ja teníem les subvencions i el que vam prioritzar en la licitació va ser aquelles empreses que ens poguessin fer més volum d’obra i millores. Finalment, per un pressupost de 2’5 milions d’euros l’empresa adjudicatària farà millores que li confereixen a l’actuació un valor de gairebé 4 milions. Estem molt satisfets perquè aquesta segona fase suposarà donar l’impuls decisiu a Mont-Àgora”. Entre les millores aportades per l’empresa hi ha, a més, el projecte executiu per a la segona fase del Passeig del Torrent Torres, que ha de connectar la zona del Mont-Mercat amb el complex Mont-Àgora. Malgrat que l’ajuntament disposa d’un milió d’euros subvencionat per a aquesta actuació, no hi ha termini –ni finançament suficient- per fer realitat aquest projecte.

Cedir espais per evitar els barracons

Durant la visita d’obres l’alcalde montbuienc va remarcar també que l’ajuntament vol negociar amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya “la possibilitat que alguns dels espais que tindrà aquest centre cultural, de forma provisional, siguin utilitzats per l’escola García Lorca, en tant en quant Educació no faci les obres d’ampliació d’aquest centre. Són dos equipaments que estan ubicats de forma contigua, i, tenint en compte que de moment no es fa aquesta ampliació de l’escola, negociarem que es puguin utilitzar aquests espais per a l’ús de l’escola García Lorca, enlloc de seguir omplint el centre educatiu de barracons”. L’alcalde va assenyalar que “en tot cas això és un desig de l’equip de govern municipal, i hem de rebre el vist-i-plau del departament d’Educació, però a Montbui ja sabem el que és cedir espais municipals per a finalitats educatives. Sense anar més lluny, els vestidors de l’antic camp de futbol del poble són utilitzats des de fa temps com a aules de l’escola Montbou. Pensem que seria una bona solució en tant en quant no es facin les obres d’ampliació del García Lorca, per a les quals ja hi havia els corresponents permisos, però que no es fan per la complexa situació econòmica que vivim”.

La Biblioteca, durant el 2013

Tenint en compte el context econòmic, des de l’Ajuntament es va decidir que la segona fase del futur Mont-Àgora es dediqués a dotar al municipi d’una biblioteca amb una superfície total de més de 1.300 metres quadrats (repartits entre la planta baixa i la planta primera de l’edifici). Aquesta biblioteca, a la qual s’hi accedirà per la planta baixa, comptarà amb diferents àrees temàtiques (revistes i diaris, espai infantil…). Tanmateix, a la primera planta es disposarà d’una gran sala d’informació i també hi haurà el fons general (més de 500 metres quadrats). No hi faltaran diferents espais polivalents com ara un de música i imatge, un espai de suport, un altre de direcció, un espai de dipòsit documental, un magatzem logístic, etc.

La nova biblioteca disposarà d’un major espai per al fons bibliogràfic, sales més grans per llegir i estudiar, més serveis, i un notable increment de les seves col•leccions. Tot això suposarà una millora considerable per als seus usuaris. La durada prevista per a la realització d’aquestes obres és de mig any. L’import d’adjudicació va ser de quasi dos milions i mig d’euros, subvencionats íntegrament a través del PUOSC i la Llei Barris de la Generalitat i a través de la Diputació de Barcelona. Com va comentar l’alcalde “el que convé és que els diners d’aquestes aquestes subvencions concedides comencin a arribar el més aviat possible”.

Cal recordar que la primera fase d’aquesta obra, realitzada durant l’any passat, va consistir en moviments de terres, fonamentació, contenció de terres, realització de l’estructura de l’edifici i creació de la xarxa de sanejament soterrada.

L'escola de música, sense data

L'auditori, amb capacitat per a 400 persones, també quedarà pendent d'equipar.Si la Biblioteca serà una realitat al 2013, Montbui en canvi no tindrà escola de música com a tal, almenys de forma imminent. Com va explicar l’alcalde Teo Romero, el context econòmic fa inviable que de moment es puguin assumir les despeses que comportaria aquest equipament que aniria ubicat al mateix centre cultural. El que sí va garantir el batlle montbuienc és que “intentarem tenir aules de música en aquest espai. Volem parlar amb l’Escola de Música d’Igualada i intentar dotar-nos d’alguna aula per impartir música. Tenim els espais, pràcticament a tocar de les escoles, i volem apostar per aquests estudis musicals".

Aposta per fórmules de manteniment sostenibles

Des de l’Ajuntament de Montbui es té molt clar que tant important com la construcció del Centre Cultural serà el manteniment. Seguint l’exemple del model de gestió aplicat a altres equipaments municipals, on són entitats i empreses les que dinamitzen i mantenen les activitats que s’hi generen, l’alcalde montbuienc va destacar que “tenim clar que ha de ser un equipament que funcioni a través d’un projecte de gestió integral, basat en iniciatives econòmiques com l’explotació del bar restaurant, però també amb propostes culturals. Hi ha espais als quals se’ls pot treure una rendibilitat econòmica des de la iniciativa privada (restaurant, equipaments culturals i/o espectacles) i creiem que pot ser un espai perfecte per tirar un projecte econòmic lligat a la gestió cultural. A Montbui estem oberts a la iniciativa privada, als programadors i als gestors culturals, i també a aquelles persones qu
e vulguin aportar les seves idees de negoci. Estem convençuts que podem fer de Mont-Àgora el lloc de trobada d’una part de la societat anoienca que busca un nou espai amb sensibilitat per la cultura i que pugui fer d’aquest espai cultural un nou ateneu anoienc del segle XXI”.