COM FER QUE ELS NENS ODÏIN LA LECTURA

"La lectura és un privilegi i no pas un deure". Gianni Rodari 

Aquests dies de confinament els pares molt preocupats pels nostres fills intentem, a vegades sense gaire èxit, que llegeixin. Els motius que trobem a favor de la lectura són molts, però no convencen i ells continuen fent la seva.


És per aquest motiu que us presentem un llibre de Blackie Books, Escola de fantasia, reflexions sobre educació per a mestres, pares i nens, de Gianni Rodari, amb traducció al català de Bel Olid. Es presenta com un recull d'articles i assajos de l'escriptor que, tot i ser publicats entre el 1966 i 1980, avui són tan vigents com ahir
.

COM FER QUE ELS NENS ODÏIN LA LECTURA: 

1. Presentar el llibre com una alternativa a la televisió
2. Presentar el llibre com una alternativa als tebeos
3. Dir als nens d'avui que els d'abans llegien més
4. Considerar que els nens tenen massa distraccions
5. Culpar els nens si no els agrada llegir
6. Transformar el llibre en un instrument de tortura
7. Negar-se a llegir als nens
8. No oferir prou varietat
9. Obligar a llegir
Anna Juan, Doctora en Antropologia Social i Cultural, màster en “Llibres i Literatura Infantil i Juvenil” i postgrau en “Projectes de lectura i Biblioteca escolar”, proposa 14 idees per acompanyar la lectura a casa:


1. Vetlleu per un temps quotidià de lectura. En temps de confinament, les rutines són necessàries! 
 
2. No tingueu pressa i no demaneu res a canvi. 
 
3. No utilitzeu els temps de compartir lectures per millorar la mecànica de la descodificació. Si no en tenen ganes, llegiu vosaltres en veu alta. Hi haurà molts altres moments al llarg del dia en què els podeu incitar a descodificar textos variats.
 
4. Llegiu-los en veu alta a qualsevol edat. 
 
5. Oferiu diversitat. Mireu d’anar més enllà dels vostres gustos personals i proposeu-li lectures variades. 
 
6. Compartiu la lectura de literatures gràfiques a qualsevol edat. La lectura d’àlbums o còmics no és només cosa d’infants petits. 


7. Expliqueu-li els motius de les vostres tries. Triar un llibre és un acte íntim i, al mateix temps, un procés altament codificat. Aprendre a llegir és també aprendre a triar i a descartar lectures. 
 
8. Jugueu al joc de les hipòtesis abans de començar un nou llibre. 
 
9. Inciteu-los a relacionar les lectures amb altres llibres, pel·lícules, joguines, sèries, videojocs, etc. Interpretar és anar aprenent a teixir relacions dins de les obres i entre els diversos mons culturals que els envolten.
 
10. Parleu amb ells d’allò que heu llegit, però no des de la pregunta. 
 
11. Gaudiu de la relectura. 
 
12. Acompanyeu-los i gaudiu del seu itinerari. Llegiu algunes de les obres que llegeixen per poder-ne parlar, per saber què els agrada i per trobar ponts amb altres formes de ficció.
 
13. Obriu-los les portes de la ficció digital.  El canal d’instagram @estonovadelibros és una font per trobar bones obres de ficció digital i videojocs narratius, amb estètiques i propostes diverses i de qualitat. 
 
14. Esdevingueu ponts permanents entre ells i la lectura.